Search
Close this search box.

Test: Je vaše firma ohrožena plýtváním financí?

Úvod 2024 07

Rychlý test: Je vaše firma ohrožena plýtváním financí?

Léto je tady a spolu s ním i perfektní příležitost pro každou firmu přehodnotit své finanční strategie a srovnat své rozpočty do latě. Kromě slunečních paprsků by tak mohl konečně zazářit i finanční management českých firem. V nedávném článku jsme odkryli, že pouze 15 % českých firem měří své náklady v reálném čase. I ty drobné. A že je právě letní klidné období ideální příležitostí pro optimalizaci finanční kázně. Teď jdeme o krok dál a nabízíme vám rychlý test, který odhalí, zda vaše firma plýtvá finančními prostředky a poskytne vám návod, jak tato slabá místa eliminovat. 

Jdeme na to!

  1. Jak často monitorujete své nepravidelné výdaje?
    a) Jednou měsíčně (1 bod)
    b) Týdně (2 body)
    c) V reálném čase (3 body)
  2. Jak dlouho trvá, než se data o výdaji dostanou do účetnictví?
    a) Měsíc i déle (1 bod)
    b) Týden až měsíc (2 body)
    c) Do jednoho dne (3 body)
  3. Jakým způsobem schvalujete výdaje?
    a) Nemáme jednotný systém (1 bod)
    b) Ústně, po e-mailu, přes nadřízeného (2 body)
    c) Digitálním podpisem (3 body)
  4. Jakým způsobem sledujete své náklady?
    a)
    Ručně v tabulkách (1 bod) 
    b) Pomocí specializovaného účetního softwaru (2 body) 
    c) Pomocí automatizovaných nástrojů s reálnými daty (3 body)
  5. Jak rychle se dozvíte o neočekávaných výdajích? 
    a) Okamžitě (3 body) 
    b) Ve shrnutí nákladů (2 body) 
    c) Musím se po nich sám/sama ptát (1 bod)
  6. Máte přístup k detailním reportům o nákladech v reálném čase? 
    a) Ne, nemáme (1 bod) 
    b) Na vyžádání (2 body) 
    c) Ano, v reálném čase (3 body)
  7. Jakým způsobem plánujete a předpovídáte své náklady? 
    a) Nepredikujeme (1 bod) 
    b) Čtvrtletní plánování s měsíčními revizemi (2 body) 
    c) Kontinuální plánování s automatizovanými revizemi (3 body) 

Vyhodnocení výsledků

7–10 bodů: Vaše firma má pravděpodobně silné nedostatky v hlídání a vyhodnocování nákladů. Přímo úměrně tomu je ohrožená plýtváním i rozpočtovou nekázní. 

11–17 bodů: Vaše firma má implementovanou část základních procesů, i tak má ale řadu slabých míst, která ji vystavují zbytečnému riziku. 

18–21 bodů: Vaše firma má dobrou schopnost hlídat náklady v reálném čase, i tak by se však měla nadále zlepšovat. 

Získejte kontrolu nad výdaji do svých rukou! 

Prozradily na vás výsledky nějaké nedostatky? Je načase jednat! S Expense managementem od Fidoo je to hračka: zajistí maximální efektivitu a přesnost ve vašich firemích výdajích.

  • Digitalizace účtenek: Všechny účetní doklady digitálně na jednom místě, přehledně a kdykoli k dispozici. 
  • Cestovní příkazy online: Schvalování a vyúčtování pracovních cest snadno, rychle a s automatickými výpočty náhrad.

Nečekejte, až vás finanční chaos dostihne. Jednejte hned teď a získejte pevnou kontrolu nad svými firemními náklady s pomocí Expense managementu od Fidoo. Vylepšete své praktiky a dovolte slunci, aby zářilo nejen venku, ale i ve vašem finančním managementu.

Zjednodušte správu svých firemních výdajů!

Mohlo by se vám líbit...

Udělejte si přes léto pořádek ve firemních financích

Rozpočtová kázeň firem
Úvod 2024 07

Udělejte si pořádek ve firemních financích: Léto je ideálním obdobím

V posledních týdnech přinesly ekonomické ukazatele podnikatelům příslib lepších časů. Meziroční inflace klesla na 2,6 procenta, ceny klíčových komodit se snižují a výhled cen ropy je také stabilní a zlepšení cashflow je na dohled. Avšak tato růžová situace může být zrádnou pastí. Více zakázek v nadcházejících měsících totiž může paradoxně přinést větší ztrátu. My pro vás ale máme v šuplíku pár rad, jak se vyhnout nástrahám a efektivně spravovat firemní finance.

České firmy ve finančním managementu selhávají

Je to až k neuvěření, kolik českých firem – především těch malých a středních – stále zaostává v oblasti precizního finančního managementu. Pouze malé procento dokáže monitorovat veškeré náklady v reálném čase. Podle našich dat to zvládá méně než 15 procent firem. Většina finančních dat se stále hromadí v papírové podobě, což zpomaluje jejich analýzu a reakce na ně. A jak praví staré dobré rčení: Kdo neměří, ten neřídí.

Kontrola nákladů v době růstu

Je to tak, firmy více kontrolují své náklady, když jim rostou. Při vyšších cenách pohonných hmot či inflaci se firmy pečlivě ptají, kam jejich peníze míří. Jakmile se však situace zlepší, ostražitost často klesá. Výsledkem je slabší rozpočtová kázeň a vyšší riziko, že firma nedokáže efektivně transformovat menší náklady do většího zisku.

Léto: Ideální čas pro zavedení pořádku v nákladech

Letní měsíce jsou ideálním časem pro zlepšení rozpočtové kázně. Firemní náklady se v létě chovají jinak – jsou méně pravidelné a ovlivněné dovolenými. Tento variabilní soubor dat je ideální pro krátkodobé testování a zlepšení finanční správy.

V létě také částečně mizí problém s nedisciplinovanými zaměstnanci. Právě ti jsou důvodem, proč 56 procent firem nikdy nedokázalo zavést tak základní věc, jako je digitalizace účtenek. Chybí kázeň. Léto je proto ideální doba pro první změny a postupnou motivaci zaměstnanců ke změně přístupu. Třeba tím, že za ušetřený čas získaný okamžitým focením účtenek a jejich nahráváním do aplikace Expense management ušetří čas nejen sobě, ale i celé firmě. 

Efektivní správa výdajů: Tři kroky k úspěchu

  1. Digitalizujte účetnictví: Převod účetních dokladů do elektronické podoby zjednoduší jejich sledování. S naší funkcí digitalizace účtenek máte všechny účetní doklady na jednom místě, což usnadní jejich správu a kontrolu.
  2. Motivujte zaměstnance: Léto je skvělou příležitostí, aby se zaměstnanci naučili zapisovat služební cesty do online knihy jízd, vyplňovat online cestovní příkazy a fotit účtenky. Nabídněte jim motivační pobídky, jako je volno navíc.
  3. Pravidelné revize: Pravidelné kontroly a audity využívání online služeb pomohou odhalit a zrušit nevyužívaná předplatná. K tomu vám pomohou předplacené platební karty. Vše na jednom místě a přehledně. Když navíc začnete schvalovat výdaje v reálném čase kdykoliv a odkudkoliv v naší mobilní appce, máte téměř vyhráno.

Jste si jistí, že nakládáte s finančními prostředky efektivně?

Připravili jsme pro vás rychlý test, který vám pomůže zjistit, zda je vaše firma ohrožena plýtváním finančními prostředky. Je to jednoduchý a účinný způsob, jak si dát dohromady finance během období klidu a být si tak jistí, že vás plýtvání nedostane v těžkých týdnech do kolen a v těch radostných připravovat o zasloužený zisk. 

Připravte se na nejistou budoucnost!

Ekonomické ukazatele naznačují, že inflace ještě nemusí říci sbohem a růst nebude pro všechny samozřejmostí. Firmy, které nepracují na své finanční disciplíně, mohou čelit větším problémům.

Nečekejte, až vás nepořádek dostihne – začněte jednat hned teď a získejte pevnou kontrolu nad svými firemními výdaji díky Expense managementu od Fidoo. Využijte pomocníky jako je elektronická kniha jízd, online cestovní příkazypředplacené platební karty pro týmy i jednotlivce.

Zjednodušte správu svých firemních výdajů!

Mohlo by se vám líbit...

Sezóna podvodů: 9 tipů, jak v létě chránit peníze doma i v zahraničí

Úvod 2024 07

9 tipů, jak v létě ochránit peníze doma i v zahraničí

Karta a přihlašovací údaje. Na tato dvě nejslabší místa útočí podvodníci nejčastěji. Níže najdete přehled jejich špinavých triků i tipy, jak se před nimi ochránit.  

1. Varování od “vašeho” bankéře

Typický scénář: Naléhavý hlas v telefonu mluví o nebezpečí zneužití vašich peněz a doporučí urgentní přesun na bezpečný účet. Je třeba jednat rychle! 

Jak reagovat: Zavěsit. A hlavně nesdělit žádná data, natož kamkoli posílat peníze. Obratem pak kontaktujte svou banku… a ideálně i Policii České republiky. 

2. Výběry hotovosti v zahraničí

Typický scénář: Dobrá zpráva je, že v Evropě se s tímto podvodem setkáte jen vzácně, téměř všechny výběry tu probíhají přes (kontaktní nebo bezkontaktní) čip. Mimo Evropu se ale stále setkáte s bankomaty s magnetickým proužkem. Ten pachatel snadno zkopíruje díky čtecímu zařízení před štěrbinou, kam vkládáte kartu, a vyrobí z něj klon vaší karty. Přes skrytou kameru na bankomatu pak zjistí i váš PIN.  

Jak reagovat: Tady je extrémně důležitá prevence. Na kartě si stanovte co nejnižší denní transakční limity. Jakmile pak zjistíte podezřelou aktivitu, kartu ihned zablokujte, přijdete tak jen o minimum peněz. V nastavení internetového bankovnictví pak můžete nastavit podrobná pravidla používání platební karty (včetně magnetického proužku). 

3. Investice a krypto – výhodně! (Ano, ale ne pro vás.) 

Typický scénář: Investiční poradce, o kterém jste nikdy neslyšeli, vám zavolá nebo napíše e-mail s nabídkou investice nebo nákupu krypta. Stačí, když mu sdělíte přístupové údaje, číslo karty nebo pošlete fotku vašeho OP.  

Jak reagovat: Zavěsit telefon resp. smazat e-mail, aniž kliknete na jakýkoli odkaz v něm. Přístupové údaje, kopie dokladů ani číslo karty NIKDY a s NIKÝM nesdílejte. A samozřejmě nikdy neinstalujte do svého počítače nic, co vám přijde přes neznámý e-mail nebo zprávu přes Whatsapp či jinde. 

4. Falešné stránky „vaší“ finanční instituce 

Typický scénář: Po delším čase se chcete přihlásit do internetového bankovnictví, jehož adresu hledáte ve vyhledávači. Mezi prvními výsledky „svítí“ povědomá adresa. Klikáte na ni a jste ve „svém“ internetovém bankovnictví. Akorát že vůbec ne. 

Jak reagovat: Pokud nemáte stránky vaší finanční instituce uloženy např. v záložce na liště internetového prohlížeče nebo ve složce „Oblíbené“ (oboje doporučujeme) a hledáte je vždy znovu, nechoďte na ně přes vyhledávače. Raději je zadávejte ručně.  

5. Odkazy v podvodných SMSkách 

Typický scénář: „Hitem“ poslední doby jsou SMS s příslib poslání přeplatku za vaše daňové přiznání, ale rozmáhá se i hrozba pozastavení doručení balíčku od přepravní služby.  

Jak reagovat: Neklikat na žádné odkazy v SMS. A pokud náhodou nějakou zásilku skutečně čekáte, kontaktujte přímo dotyčného přepravce a vše si důkladně oveřte.  

6. „Váš balíček je na cestě k vám 

Typický scénář: V e-mailu (poslaném z podezřelé adresy) čtete, že máte zaplatit celní poplatky nebo doplatit cenu za doručení balíčku. Stačí sdílet karetní údaje.   

Jak reagovat: Budeme to opakovat do ochraptění: NIKDY nesdílejte údaje o platební kartě, NIKDY neporcujte podobné transakce a NIKDY neklikejte na odkazy v podobných e-mailech. Oprávněnost doplatku si případně ověřte na oficiálních stránkách dopravce podle čísla zásilky. 

7. Inzerát za všechny prachy. Ty vaše. 

Typický scénář: E-mail nebo jiný neznámý zdroj (SMS aj.) chce údaje o vaší kartě, aby bylo možno provést nákup nebo prodej přes inzerát. 

Jak reagovat: Nedělejte to. Ohledně inzerce komunikujte vždy jen a pouze na stránkách nebo v inzertní aplikaci. 

8. Obnovení hesla

Typický scénář: E-mail vás vyzývá k aktualizaci přihlašovacích údajů nebo k obnově hesla do bankovních a jiných aplikací. Vy ale nevíte o žádném důvodu či problému.  

Jak reagovat: Banky ani jiné finanční instituce své klienty takto NIKDY neoslovují. Smažte ten e-mail a jděte dělat něco užitečnějšího, než sedat na lep podvodníkům. 

9. E-shopy a skvělé zboží, které svět neviděl (doslova) 

Typický scénář: „Cože? Tahle skvělá značka za tak málo peněz? To musím hned objednat, určitě někde udělali chybu, pitomci“, říkáte si a už už se chystáte u obchodníka nakoupit.    

Jak reagovat: Je jedno, jestli se jedná o oblečení, autokosmetiku, dětské zboží nebo zahradní nábytek. Před „výhodným“ nákupem, který samozřejmě zahrnuje i číslo vaší platební karty, si obchodníka řádně proklepněte. Třeba přes jeho obchodní podmínky, recenze na internetu nebo třeba sídlo firmy.  

Teď víte vše, abyste ochránili své peníze a užili si pohodové léto bez zbytečného mrzení.  

Rádi jsme pomohli! 

Zjednodušte správu svých firemních výdajů!

Mohlo by se vám líbit...