Search
Close this search box.
Úvod Blog Tipy pro CFOs & účetní Udělejte si přes léto pořádek ve firemních financích

Udělejte si pořádek ve firemních financích: Léto je ideálním obdobím

V posledních týdnech přinesly ekonomické ukazatele podnikatelům příslib lepších časů. Meziroční inflace klesla na 2,6 procenta, ceny klíčových komodit se snižují a výhled cen ropy je také stabilní a zlepšení cashflow je na dohled. Avšak tato růžová situace může být zrádnou pastí. Více zakázek v nadcházejících měsících totiž může paradoxně přinést větší ztrátu. My pro vás ale máme v šuplíku pár rad, jak se vyhnout nástrahám a efektivně spravovat firemní finance.

České firmy ve finančním managementu selhávají

Je to až k neuvěření, kolik českých firem – především těch malých a středních – stále zaostává v oblasti precizního finančního managementu. Pouze malé procento dokáže monitorovat veškeré náklady v reálném čase. Podle našich dat to zvládá méně než 15 procent firem. Většina finančních dat se stále hromadí v papírové podobě, což zpomaluje jejich analýzu a reakce na ně. A jak praví staré dobré rčení: Kdo neměří, ten neřídí.

Kontrola nákladů v době růstu

Je to tak, firmy více kontrolují své náklady, když jim rostou. Při vyšších cenách pohonných hmot či inflaci se firmy pečlivě ptají, kam jejich peníze míří. Jakmile se však situace zlepší, ostražitost často klesá. Výsledkem je slabší rozpočtová kázeň a vyšší riziko, že firma nedokáže efektivně transformovat menší náklady do většího zisku.

Léto: Ideální čas pro zavedení pořádku v nákladech

Letní měsíce jsou ideálním časem pro zlepšení rozpočtové kázně. Firemní náklady se v létě chovají jinak – jsou méně pravidelné a ovlivněné dovolenými. Tento variabilní soubor dat je ideální pro krátkodobé testování a zlepšení finanční správy.

V létě také částečně mizí problém s nedisciplinovanými zaměstnanci. Právě ti jsou důvodem, proč 56 procent firem nikdy nedokázalo zavést tak základní věc, jako je digitalizace účtenek. Chybí kázeň. Léto je proto ideální doba pro první změny a postupnou motivaci zaměstnanců ke změně přístupu. Třeba tím, že za ušetřený čas získaný okamžitým focením účtenek a jejich nahráváním do aplikace Expense management ušetří čas nejen sobě, ale i celé firmě. 

Efektivní správa výdajů: Tři kroky k úspěchu

  1. Digitalizujte účetnictví: Převod účetních dokladů do elektronické podoby zjednoduší jejich sledování. S naší funkcí digitalizace účtenek máte všechny účetní doklady na jednom místě, což usnadní jejich správu a kontrolu.
  2. Motivujte zaměstnance: Léto je skvělou příležitostí, aby se zaměstnanci naučili zapisovat služební cesty do online knihy jízd, vyplňovat online cestovní příkazy a fotit účtenky. Nabídněte jim motivační pobídky, jako je volno navíc.
  3. Pravidelné revize: Pravidelné kontroly a audity využívání online služeb pomohou odhalit a zrušit nevyužívaná předplatná. K tomu vám pomohou předplacené platební karty. Vše na jednom místě a přehledně. Když navíc začnete schvalovat výdaje v reálném čase kdykoliv a odkudkoliv v naší mobilní appce, máte téměř vyhráno.

Jste si jistí, že nakládáte s finančními prostředky efektivně?

Připravili jsme pro vás rychlý test, který vám pomůže zjistit, zda je vaše firma ohrožena plýtváním finančními prostředky. Je to jednoduchý a účinný způsob, jak si dát dohromady finance během období klidu a být si tak jistí, že vás plýtvání nedostane v těžkých týdnech do kolen a v těch radostných připravovat o zasloužený zisk. 

Připravte se na nejistou budoucnost!

Ekonomické ukazatele naznačují, že inflace ještě nemusí říci sbohem a růst nebude pro všechny samozřejmostí. Firmy, které nepracují na své finanční disciplíně, mohou čelit větším problémům.

Nečekejte, až vás nepořádek dostihne – začněte jednat hned teď a získejte pevnou kontrolu nad svými firemními výdaji díky Expense managementu od Fidoo. Využijte pomocníky jako je elektronická kniha jízd, online cestovní příkazypředplacené platební karty pro týmy i jednotlivce.

Zjednodušte správu svých firemních výdajů!

Mohlo by se vám líbit...